چگونگی تهیه خبر ورزشی
خبرنگارى که مسئوليت تنظيم خبرهاى ورزشى به او محول مىشود، هنگامى قادر خواهد بود بهنحو مطلوب از عهده آن برآيد که تجربه تماشاى رقابتهاى ورزشى را داشته باشد و بهعنوان يک تماشاگر علاقهمند، هيجان دلچسب مسابقات را حس کرده باشد
خبرهاى ورزشى بايد القاءکننده قدرت، ورزيدگى و هيجان و زواياى اينگونه اخبار مملو از حماسه قهرمانى و جوانمردى باشد.
اين به آن معنى نيست که يک خبرنگار ورزشى خود قهرمان رشته خاص در ورزش باشد بلکه به اين مفهوم است که با شناخت کامل از آنچه بهعنوان يک رويداد ورزشى نگارش و تنظيم مىکند، بتواند خوانندگان اخبار ورزشى را که از صحنه رويداد به دور بودهاند بهطور دقيق در جريان کم و کيف آن رويداد قرار دهد و علاوه بر دادن آگاهى از نتايج رقابتهاى ورزشي، آنان را در جريان حال و هواى وقوع رويداد نيز بگذارد.
براى تنظيم خبرهاى ورزشى که به آگاهى از نتايج رويداد و چگونگى وقوع و پاسخ به عناصر خبر محدود است، سبک هرم وارونه، مناسبترين روش تنظيم اينگونه خبرها است.
مثال ۱:
در جدال براى تصاحب دهمين جام ملتهاى آسيا در هيروشيما (ژاپن) از ميان هشت تيم مدعى از شرق و غرب اين قاره، تيم فوتبال ايران نخستين گام را محکم برداشت، يعنى دو گل و دو امتياز در برابر کره شمالي.
ترکيب تيم ايران در برابر کره شمالى را بيشتر همان بازيکنانى تشکيل مىدادند که دو سال پيش در بازىهاى آسيائى پکن، تاج قهرمانى را بر سر گذاشتند: عابدزاده، زرينچه، محرمي، حسنزاده، نادر محمدخاني، فنونىزاده، قايقران، ابطحي، شاهمحمدي، کرمانى مقدم و پيوس.
ايران در هر نيمه يک گل به ثمر رساند. فرشاد پيوس در دقيقه ۳۰ و قايقران در دقيقه ۸۰.
اگرچه با اين پيروى تيم ملى فوتبال ايران نيمى از راه رسيدن به مرحله نيمه نهائى را با موفقيت طى کرده است، اما حريفان اصلى اين تيم در گروه ب ژاپن و امارات متحده عرب هستند. تيم امارات را يک مربى اوکراينى رهبرى مىکند.
با اين وجود حريف اصلى ايران در اين گروه ژاپن است که روز سهشنبه (۱۲ آبان) با اين تيم روبهرو مىشود.
(کيهان ورزشى ۱۶ آبان ۷۱ – شماره ۱۹۶۴ – با تغيير و تخليص)
مثال ۲:
با عبور ۲۹ توپ از خط دروازهها، هفته هفتم رقابتهاى فوتبال دسته اول باشگاههاى ايتاليا پست سر گذاشته شد.
فوتبال اين هفته ‘کالچيو’ اصلاً تساوى نداشت و در ۹ ديدار انجام شده ۹ تيم سرافراز از زمين خارج شدند.
فقر گل تنها در شهر ‘تورين’ بيداد مىکرد که در اين ميدان تيم ‘تورينو’ تنها توانست با يک گل از ‘اودينس’ پذيرائى کند. اين درحالى بود که دو تيم ‘جنووا’ و ‘پيسکارا’ ۷ بار دروازههاى يکديگر را فرو ريختند. در اين ديدار سهم جنووا ميزبان مسابقه ۴ گل بود.
تيم ‘آ.س.ميلان’ صدرنشين کنونى اين بازىها که به ‘پارما’ سفر کرده بود، با دو گل حريف را مغلوب ساخت. آ.س.ميلان با اين پيروزى رکورد شکستناپذيرى خود را به ۴۱ بازى رساند.
اين رکورد تازهاى در فوتبال ايتاليا بهشمار مىرود.
رکورد قبلى از آن ‘فيورنتينا’ بود که در فصلهاى ۵۴ تا ۵۶ در ۴۰ بازى بدون شکست، مانده بود.
ابتدا ‘سوسا’ اروگوئهاى گل زد. ‘ماتيوس سامر’ ، توپچى ملى پوش آلمان درست در واپسين ثانيه پايانى نيمه اول رقم گلهاى ميزبان را به دو رساند. در نيمه دوم ‘ايگورشاليموف’ روسى گل زد. در فاصله دو دقيقه به پايان اين مسابقه ‘اندى مولر’ آلمانى براى يوونتوس گل زد تا پاسخگوى يکى از ۳ گل حريف باشد.
هر ۳ گل انتر با دخالت و پاسهاى خوب ‘ساواتوره اسکيلاچي’ بهدست آمد. ‘سام پدوريا’ که به فيورنتيا سفر کرده بود با قبول شکست صفر بر چهار، هفته تلخى را پشت سر گذاشت.
‘بيانو’ و ‘باتيوستوتا’ ، دو توپچى آرژانتينى تبار هر کدام دو گل براى فورنتينا به ثمر رساندند. ‘ناپولي’ در زمين خود با گلهاى ‘فونسکا’ و ‘کارهکا’ برزيلى ۱-۲ از سد رم گذشت.
(کيهان ورزشى – ۹ آبان ۷۱ – شماره ۱۹۶۳ – با تغيير و تلخيص)
روش ديگر تنظيم رويدادهاى ورزشى سبک تاريخى همراه با ليد است، هنگامى از اين روش استفاده مىشود که لازم است سير تاريخى رويداد به اطلاع خوانندگان برسد.
در اين روش ابتدا مهمترين قسمت رويداد بهصورت ليد نگارش مىشود و سپس به روش تاريخى متن خبر نوشته مىشود. از سبک تاريخى همراه با ليد معمولاً براى گزارش رويدادها بهصورت لحظه به لحظه توأم با توصيف رويداد ورزشي، بهرهگيرى مىشود.